Ni potrebno veliko, dovolj je že iskren nasmeh
4. 12. 2013  •  Thoughts

Na vrata že trka veseli december in veliko razlogov obstaja, da ga tako imenujemo. Med drugim zato, ker v decembru ljudi obiščejo dobri možje. Ali pa vsaj kateri od njih. Miklavž, Božiček in Dedek Mraz nas zalagajo vsak na svoj način in vsak s svojimi darili. Z njimi nas osrečujejo, včasih le kratkotrajno ali celo samo na videz. Družba je, žal, prišla tako daleč, da smo zelo navezani na materialne dobrine, in marsikdo bi si z največjim užitkom izmislil še kakšnega dobrega moža, samo zato, da bi dobil še več daril in še več navidezne sreče.

Pa vendar. Pomislimo: čokolada v vseh miklavžek-božičkastih ovitkih res lepo izgleda in brez pomislekov je odlična, ko jo ješ, potem pa gre naprej skozi želodec in od nje nimaš kaj dosti. Čaj, ki ti ga je prinesel Miklavž, je odličen. Pogreje telo in dušo. Glasba s tvoje priljubljene zgoščenke tvoje najljubše glasbene skupine, ki jo je, kakopak, prinesel Miklavž, naredi super večer. Tri ure. In potem mine. Nogavice, ki jih je prinesel Božiček, so super tople, nosiš jih eno sezono, potem pa so že tako načete, da si zaslužiš nove, stare pa vržeš v smeti. Morda komu dobri možje naklonijo nekoliko dražja darila, recimo: nov računalnik, vse možne sadne naprave, nove smuči ali bord, štirikolesnik in še marsikaj drugega.

Vsa ta darila, prepričana sem, prinašajo samo kratkotrajno srečo, morda niti ne osebnega zadovoljstva, če pa že, pa se le-to hitro nekam potuhne in utihne, da se težko spomnimo, da smo ga sploh kdaj občutili …

Veliko bolj kot takšna darila nam prinašajo zadovoljstvo drobne, vsakdanje pozornosti, ki jih lahko namenimo drug drugemu. Okrog sebe imamo sorodnike, prijatelje in znance, za katere premalokrat pomislimo, da nekaterim niso samoumevni. Mnogi se med prazniki, v najlepšem času v letu, čutijo same in zapuščene. Nimajo nikogar, ki bi jim segel v roko, jih iskreno pogledal v oči in jim podaril topel objem. Ni potrebno veliko truda, da jim pokažemo, kako zelo pomembni so za nas, le zavedati se moramo, da ni samoumevno, da so v naši bližini. Dovolj je že en sam nasmeh ali listek s sporočilom, ki ga pustimo na mizi. Lahko je povabilo na čaj ali škatlica doma pečenih piškotov. Lahko je fotografija v okvirju, lahko je ročno izdelana voščilnica ali spletena zapestnica, lahko pa je tudi čaj, ki smo ga sami posušili in natresli v doma zašite bombažne vrečice. Lahko je ročno poslikana skodelica za kavo. Lahko je … verjamem, da imaš dovolj idej, da osrečiš svoje bližnje.

In v vseh vsakdanjih pozornostih, ki jih naredimo in poklonimo, so vtkani naš čas, naša naklonjenost, ljubezen. Nenazadnje je vanje vtkan del nas. Ko dajemo iz sebe, dajemo vse, kar premoremo. In to je največ, kar lahko damo. To nas vodi k popolni sreči. Popolna sreča ni posamezen dogodek, in cena na darilu, ni merilo zanjo. Popolna sreča je način življenja. Ali res potrebujemo praznike za izgovor, da smo prijazni in da osrečujemo druge? Bodimo dobri, ne glede na to, kateri mesec je in kje se nahajamo.

Foto: © Ynamaku | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Neža Verdinek


Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-07-2 18:37:5044.192.65.228