Zaskrbljujoče taljenje na Antarktiki
22. 5. 2014  •  Tehnology, Environment

Opazovanje taljenja ledu na Antarktiki je pokazalo, da se led na zemeljskem južnem kontinentu danes tali hitreje kot pred leti. Po podatkih meritev, ki jih je opravil satelit Evropske vesoljske agencije (ESA) CryoSat-2, so znanstveniki izračunali, da Antarktika vsako leto izgubi za 159 Gt (159 x 1012 kg) ledu.

Taljenje polarnega ledu je eden ključnih dejavnikov pri dvigovanju gladine morja. Če bi upoštevali samo te meritve, bi lahko količina staljenega ledu vsako leto povzročila dvig morske gladine za 0,45 mm. Hitrost taljenja ledu na zahodni Antarktiki se je v primerjavi z meritvami opravljenimi pred satelitom CryoSat-2 povečala za eno tretjino.


Na zemeljskem južnem polu leži kontinent Antarktika, prekrit z ledom. (Vir: Wikipedia)

CryoSat-2 je bil izstreljen 8. aprila 2010. Okoli Zemlje kroži v nizkozemeljski orbiti (Low Earth Orbit - LEO) na višini okoli 730 km. Na svoji poti lahko spremlja dogajanje skoraj na celotni Antarktiki, znanstveniki pa posebno pozornost posvečajo obalnim predelom, kjer se led najhitreje tali. Trenutni položaj satelita lahko spremljate na strani Wolfram Alpha.


Satelit CryoSat-2 (Vir: Wikipedia)
"Čeprav imamo s satelitom CryoSat srečo, da lahko rutinsko spremljamo polarni led, je povečano taljenje polarnega ledu zaskrbljujoče," pravi prof. Shepherd eden izmed avtorjev raziskave Centra za polarno opazovanje in modeliranje v Veliki Britaniji.
Center za polarno opazovanje in modeliranje (Centre for Polar Observation & Modelling) raziskuje procese v zemeljskih polarnih geografskih širinah, ki lahko vplivajo na zemeljski albedo, polarno ozračje in kroženje oceana ter svetovno gladino morja. Pri oblikovanju novih modelov, kako med seboj vplivajo led, oceani in ozračje si pomagajo s teoretičnimi in praktičnimi podatki. Dobljene modele preverijo z opazovanji na terenu in s podatki satelitov.

Raziskava z naslovom Increased ice losses from Antarctica detected by CryoSat-2 je bila objavljena v strokovni reviji Geophysical Research Letters 16. maja 2014.

Benjamin Kralj

Source: www.esa.int, onlinelibrary.wiley.com, www.cpom.org


Similar news:
16. september - mednarodni dan zaščite ozonske plasti
Sateliti #1: Predstavitev
Sateliti #2: Zakaj in kako sateliti krožijo okrog Zemlje?
Sateliti #3: Izstrelitev satelita v orbito
Sateliti #4: Kako deluje satelit?
Slike sončnih zahodov razkrile onesnaženost ozračja skozi stoletja

Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-07-2 20:15:0544.192.65.228